Táborozási GY.I.K.

2020. 07. 06

Összeszedtük és megválaszoltuk a leggyakrabban feltett kérdéseket az idei táborok kapcsán. Ha valami időközben eszetekbe jutna még, ne habozzatok megírni.

 

Az Intéző Bizottság megtárgyalta és elfogadta az új táborozási szabályzatot, melyet ezen a linken találjátok meg, ahogy annak mellékleteit is, melyek - FIGYELEM!!! - megváltoztak az előzőekben feltett űrlapokhoz képest a törvényi előírásoknak megfelelően! Természetesen ez mostantól érvényes rátok, így ha az előzőekben még a régit használtátok, és azt küldtétek szét, az is rendben van, hisz addig az volt érvényben. A jövőben viszont csak ezt az újat használjátok.
Jó munkát! Kismedve (2020.08.03.)

 

 

1. Be kell jelentem a tábort a Közegészségügyi Hivatal (“higiéna”) felé?

Alapvetően nem. Abban az esetben viszont, ha a tábor résztvevői közül több, mint 5 ember nem tagja a szövetségnek, (az tag, akinek van regisztrációs űrlapja, benne van a Tee-Pee-ben és befizette a tagdíjat), akkor be kell jelenteni a tábort. Ebben az esetben viszont inkább jelentsétek be tagnak, tehát küldjétek el a résztvevő regisztrációs lapját, és kérvényezzetek kedvezményes tagdíjat (1 euro) a központnál. Ha a díjat befizettétek és a jelentkezési lap is megérkezett a központba, felvesszük a Tee-Pee-be, azaz hivatalosan is taggá válik.

 

2. Milyen adminisztrációs kötelezettségeim vannak táborparancsnokként?

  • Tábor/tanya bejelentése a Központ felé ezen az űrlapon keresztül legkésőbb 30 nappal a tábor kezdete előtt
  • Létrehozni egy eseményt a tábornak a Tee-Pee-ben, amiben megjelölitek, milyen csapatokkal táboroztok együtt, legkésőbb 15 nappal a tábor kezdete előtt. Ehhez az eseményhez vagy meghívjátok a résztvevőket, vagy hozzáadjátok őket ti magatok. Innen tudjátok majd kinyomtatni a jelenléti ívet is, amit a résztvevőkkel alá kell íratni. Arról, hogyan kell eseményt létrehozni, ITT tudtok bővebben olvasni.
  • Amennyiben nem központi vízvezetékről szerzitek be a vizet (pl.kútról vagy forrásból), azt be kell vizsgáltatnotok a tábor előtt. Több cég is szakosodott erre, pl: cistavoda.sk, aquaseco.sk, rozbor-vody.sk, aquatrend.sk.
  • A táborhely tulajdonosától kérjetek egy igazolást arra vonatkozólag, hogy engedélyezte a hely használatát.

 

3. Milyen papírokat kell beszedni a résztvevőktől?

Minden egyes tábori résztvevőtől kell egy nyilatkozat a fertőzésmentességről, melyet kiskorú esetében a szülő, felnőtt esetében saját maga állítja ki. Ezen felül a 18 évnél fiatalabbaktól egy orvosi igazolás is kell. A konyhásoknak szintén orvosi igazolásra van szükségük. A felnőtt táborozóknak orvosi igazolásra nincs szükségük.

 

4. A kiskorúaknak milyen igazolásra van szükségük?

A 18 évnél fiatalabbak egészségügyi állapotáról egy orvosi igazolás kiállítása szükséges, amit ITT értek el, illetve a Nyilatkozat fertőzésmentességről, amit a szülő vagy törvényes képviselő állít ki.

 

5. Hogyan történjen a résztvevők csajkáinak, evőeszközeiknek mosogatása?

Három fázisban mosogat az erre a feladatra kijelölt személyek 3 fős csoportja. Ezek lehetnek a gyerekek és a vezetők is. A mosogatók kesztyűben mosogatnak. Ha nagy létszámú a tábor (több mint 50 fő), célszerű mosogatás közben vizet cserélni. A mosogatóvízbe kezet mosni tilos. A mosogatóvízbe a mosogatókon kívül másnak belenyúlni tilos. A csajkát a mosogató személynek átadják a résztvevők, ők maguk nem nyúlnak a vízbe.

 

6. Mi számít folyóvíznek?

Folyóvíznek minősül minden olyan víz, ami csapból valamilyen nyomással, folyva érkezik az ember tenyerébe. Ezt biztosíthatja például közvetlenül a vízvezetékre kötött csap vagy csaprendszer, egy nagy tartályra kötött csap vagy csaprendszer, csappal ellátott marmonkanna (“bandaszka”). A lavórban, kézmosás céljára kihelyezett víz NEM FOLYÓVÍZ, ilyet kézmosásra használni tilos.

 

7. Kell-e melegvíz a kézmosáshoz?

Nem. Hideg folyó vízzel, folyékony szappannal vagy kézfertőtlenítővel alaposan kezet mosva is le lehet mosni a kórokozókat. Persze ha a táborban lehetséges meleg folyóvíz biztosítása (például zuhanyzsákokban melegített vízzel vagy csapra szerelt vízmelegítővel), célszerű annak használata, azonban ez nem elvárás a tábori körülmények között.

 

8. Milyen szabály vonatkozik a tábori keretjelmezekre?

Olyan keretjelmezeket használhatnak közösen, egymás közt cserélgetve a táborozók, amik nem érintik az arcot. Sisakot, szájat eltakaró fátylakat, maszkokat stb. közösen használni tilos. Azonban minden más jelmezt szabad használni a tábor során.

 

9. Hol tudok Chloramin-B-t venni?

Patikában. Ha ott nem kapható, ezen az oldalon láttok egy listát azokról a webshopokról, ahol még van készleten. Egy 10 napos tábor esetében nagyjából 1 kg chloraminra van szükség minden 40 fő után.

 

10. Be kell-e jelentenem az előtábort valahol?

Nem, az előtábort nem kell sem a Tee-Pee-ben, sem a táborbejelentő űrlapon keresztül bejelenteni.

 

11. Mik a COVID-19 tünetei?

38 fok fölé emelkedett hőmérséklet, köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, rossz közérzet, szaglás és ízlelés elvesztése.

A láz lehet az első olyan tünet, amire egy cserkésztáborban felfigyelünk, de ez lehet akár napszúrás, kimerültség, dehidratáltság jele is, ezért kifejezetten fontos, hogy figyeljük a gyerekeket. Mindig legyen rajtuk fejfedő, ne tartózkodjanak huzamosabb ideig a napon, fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot, pihenjenek.

 

Kapcsolódó: