Életmentés és habparti a bősi parkban

2013. 09. 16

Tizennyolcadszor rendezte meg az Országos Akadályversenyt, az Elsősegélynyújtó Versenyt pedig másodszor a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség szeptember 12-15. között Bősön. Közel 120 cserkész gyűlt össze négy napra a bősi parkban, hogy bizonyítsa rátermettségét cserkésztudásból és elsősegélynyújtásból egyaránt.

 

Nem kedvezett az időjárás a versenyen résztvevőknek, de a mondás szerint, ha cserkészrendezvényen esik az eső, a cserkészet megalapítója, Baden-Powell szelleme van közöttük. Talán ezért sem csüggedtek a cserkészek, és az eső ellenére is vidáman vettek részt a programokon. Pénteken az akadályversenyen két kategóriában kiscsoportonként indultak a versenyzők. A fiatalabb kategóriában indulók (10-15 évesek) közel 20 kilométeres túrán, az idősebb kategória résztvevői (15-18 évesek) pedig közel 30 kilométeres túrán ismerték meg Csallóköz és a Duna árterének szépségeit, közben pedig különböző állomásokon adhattak tanúbizonyságot cserkésztudásukról. Az első helyezést a „kicsik” között a bősi Főnix őrs, a „nagyoknál” pedig a kürti Láma szeme sötétkék őrs érte el. „Az akadályverseny célja, hogy az őrsöt, mely a cserkészetünk alapja, minél jobban összekovácsolja. Megtanulják, hogy a feladatokat csak egymásra támaszkodva, közösen lehet igazán jól elvégezni, és ez a legfontosabb hozadéka a versenynek, nem a helyezés” – mondta Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke.

 

Szombaton orvosok, mentőtisztek, egészségügyben dolgozók bevonásával valósították meg a II. Elsősegélynyújtó versenyt. A fiataloknak többek között ismerniük kellett az újraélesztés szabályait, fel kellett ismerniük a szívinfarktus tüneteit, gerincsérülést, medencetörést is el kellett látniuk. A bírák pontozták a helyzetfelismerést és a csapatmunkát is egyaránt. A fiatalabb kategória győztese a csallóközcsütörtöki 66. számú Szent Jakab cserkészcsapat versenycsapata, idősebb kategóriában a legjobbnak az ipolysági 27. számú Szent Imre cserkészcsapat versenyzői bizonyultak. „Az elsősegélynyújtás elsősorban a gyakorlatban való alkalmazásról szól. Ezért is hoztuk létre ezt a versenyt, hogy cserkészeink az elméleti tudásukat élethű szituációkban próbálhassák ki” – közölte Dudich Tamás mentőtiszt, az elsősegélynyújtó verseny koordinátora.

A verseny után bemutatót tartottak a bősi önkéntes tűzoltók, majd a szentmise után a cserkészek táncházban és teaházban lazíthattak a hétvége megpróbáltatásai után.

 

szmcs-p

(Fotók: SZMCS)

 

Mellékletek
Címkék
akadályverseny
Bős
elsősegélynyújtó verseny